Friday, 17 June 2011

about friends!

Assalamualaikum..dah lama aku tak update blog ni kan.rindu plak nk conteng2 kat sini.huhu..al maklum lah aku punya broadband dh tak berbayor .kemelesetan ekonomi telah melanda hidup aku.haha..sampai duit gaji sebulan pun masih tak cukup walaupun hidup membujang..xpe.aku redho jelah.bak kata org berbuat baik pada org lain nescaya org lain akan berbuat baik semula kepada kita.betul kan..:)

ok lah..ape yg aku nk mention kt sini ialah..jgn mudah percaya dgn seseorang tu..k.a.w.a.n .tak kisah la baru kenal ke or dh lama.rapat seperti isi dgn kuku ke apa ke..yg penting, hati2 dgn keadaan sekeliling. sebab sejak akhir2 ni aku dh tgk keadaan sekeliling aku..dari pemerhatian aku, ada mcm2 jenis kawan..aku dh jumpa kwn jenis seperti di bawah: skema sekejap. ngee~~
1. bila dia senang, dia lupa kwn dia.bila dia susah dia cari kwn dia. yg ni kalau aku kena mmg aku lempang laju2 la dia..aku tapi bila aku kena aku SABAR.
2. menceritakan keburukan kwn sdri kt org lain. omg, ini kwn jenis ape aku tak taw..teruk. kalau nk bercerita pun sila pilih org yg betul untuk bercerita ttg keburukan kwn anda tu..kau dah bercerita kat org yg salah la beb...tapi bila aku kena aku SABAR.
3. kwn tipu kwn..bagi aku. org mcm ni aku boleh bagi peluang kedua if tipu daya dia tak menjejaskan hidup aku..hah lantak la nk tipu aku hidup2 pun.aku marah jugak weh tapi aku diam.aku xnk besarkan benda2 mcm ni.penat otak fikir.tapi bila aku kena aku SABAR.
4. kwn kepala ting tong..haa..ini mcm kwn..aku suka sebab aku rase kadang2 kepala aku pun agak ting tong..xde nk serabut otak pun berkawan dgn org mcm ni..xde nk gaduh2..ni kebanyakkan budak laki la kepala ting tong kan.mksd aku dioarg ni okey..tak bnyk kerenah.kebanyakkan lelaki susah kan nk jumpa dioarg gaduh2 segala ni. tu yg best kwn ngan kaum adam ni.miahahaha :)
5. kawan tikam belakang- no komen sebab aku xpenah kena lg kot. hope semua okey dan xdela kwn yg nk tikam aku dri belakang.sakit weyh.tapi bila aku kena aku SABAR.
6. kawan mkn kawan - no komen jugak sebab aku rasa kawan-kawan aku semua cukup makan.so, diorang xkan la sampai nak makan aku kot.wakaka..;D .tapi bila aku kena aku SABAR.
7. kawan yang suka amik kesempatan. - ini kalau nk amik kesempatan sila lah berpada2..jgn suka fikir diri sdri jek. aku benci jgk org mcm ni sbb pentingkan diri..aku penah kena dgn situasi kwn yg suka amik kesempatan ni.mcm tut jek aku rase bila dipergunakan.tapi bila aku kena aku SABAR.

apa lg jenis kawan ek..itu jela kot setakat yg aku jumpa dlm masa terdekat ni..harap2 aku tak tergolong la dalam kawan yg bernombor selain nom 4 tuh..:) aku nak jadi sebaik2 kwn kpd kwn.
prinsip aku, masih begini " orang yang baik dgn aku nescaya aku baik dgn dia dan orang yang xbuat baik dgn aku aku jugak xbuat baik dgn dia."

akhir kata, renung-renungkan dan selamat beramal. I LOVE ALL MY FRIENDS. FOREVER N EVER.

3 comments:

PemendamRasa said...

ramai senarai kawan diatas yea...tp aku kne dengan kawan yg no 1....segalanye aku telah korbankan tp disebabkan silap yg sedikit aku ditinggalkan...segala yg aku buat macam tiada ertinye walaupun salah satu pergorbanan aku itu hampir meragut nyawa aku....sekarang aku doakan dia sentiasa bahagia dan dilindungu Allah...dan aku sedar siapa aku disisi dia....

areziela said...

to PemendamRasa : sabar jelah..mungkin awk xsilap sebaliknya dia ada alasan sdri knp dia buat mcm tu.awk tak boleh tuduh die perangai mcm list no.1 tu..

PemendamRasa said...

yea mmg betul, tindakan die 2 mcm xpernah nk hargai apa yg aku buat untuk die...mungkin perngorbanan yg aku lakukan mmg xlayak dihargai sebab aku bukan org yg hebat....